Blog

26
mei

Kinderen en jongeren hoe ga je er als journalist mee om?

Datum: 11 juni 2014, 14u – 17u

Locatie: Sanoma Magazines Belgium, Stationsstraat 55, 2800 Mechelen (Route)

Moet je als journalist kinderen en jongeren op een speciale manier benaderen? Moet je hen aanzetten om hun mening te uiten of moet je hen beschermen tegen de mogelijke impact van een media-optreden? Deze en veel andere vragen komen aan bod op een seminarie van de Mediacademie.

Mediacademie nodigt daarom alle (hoofd)redacteurs, journalisten en mediamakers uit op een seminarie rond ‘pers en minderjarigen’ op 11 juni 2014 van 14u tot 17u bij Sanoma in Mechelen. Het Kinderrechtencommissariaat, de Raad voor de Journalistiek, redacteurs en mediamakers zullen er debatteren en hun ervaringen delen met u.

Kinderen en jongeren zijn geregeld het voorwerp van berichtgeving, en ze komen ook vaak onrechtstreeks onder de aandacht wanneer bv. hun ouders of school in de kijker staan. Na publicatie of uitzending kunnen ze geconfronteerd worden met (onverwachte) reacties uit hun omgeving. Vaak zijn ze onvoldoende geïnformeerd over de werking van de media en schatten ze de impact ervan onvoldoende in. Wanneer ze meewerken aan berichtgeving is het daarom aangewezen om hen als journalist correct en in ‘hun taal’ te informeren. Kinderen en jongeren in de pers brengen verdient een eigen aanpak, anders dan bij volwassenen. De vraag is ‘hoe anders’? Hangt dat af van het onderwerp, de leeftijd van de minderjarige, de toestemming van de ouders?

Verder gelden er ook bijzondere strafrechtelijke bepalingen voor minderjarigen die slachtoffer zijn van seksueel geweld of onder een maatregel van de jeugdrechter vallen.

Anderzijds is het belangrijk dat ook kinderen en jongeren een stem hebben in de media en het maatschappelijk debat.

Stof genoeg voor een seminarie met collega’s dat wordt ingeleid door volgende sprekers :

Lieven De Rycke, beleidsmedewerker Kinderrechtencommissariaat

Pieter Knapen, ombudsman Raad voor de Journalistiek

Gijs Debraekeleer, eindredacteur Karrewiet (VRT)

Mediacademie is het opleidingsproject van de Vlaamse persuitgevers in samenwerking met de Vlaamse overheid dat een kwalitatief, pluriform en leefbaar perslandschap helpt verzekeren. Daarbij gaat dit jaar bijzondere aandacht uit naar de omgang van media met kinderen en jongeren.

Inschrijven kan tot en met 8 juni via info@mediacademie.be met vermelding van ‘Inschrijving Opleidingen Kinderen, jongeren en journalisten’.

 


Comments are closed.